Kakva godina

kakva godina
Da li ste čuli za kometu koja ovih dana prolazi pored zemlje?

U narodu postoji verovanje da prestupna godina ne donosi ništa dobro i zato u njoj nije pametno započinjati važne poslove ali nije dobro ni za brak. Kako je ova 2020. krenula izgleda da će se ovo verovanje potvrditi. Sve je počelo čuvenom konjukcijom Saturna i Plutona o kojoj smo pisali u januaru ove godine. Ova konjukcija uvek nagoveštava velike promene na ekonomskom i geopolitičkom planu. Uostalom ona se odigrala i u oči prvog svetskog rata. Već dugo vremena čovečanstvo se suočava sa ozbiljnim previranjima a moć polako klizi sa jedne na drugu stranu. U naredne 3, 4 godine cela ova priča će se zaokružiti a mi ćemo se naći u svetu gde je ekonomska i politička sila drugačije raspoređena. Virus korona ili šta li je već, svakako u sebi ima primesu veštačkog i verovatno je paravan za mnogo krupnija dešavanja.
Što se korone tiče sve je počelo skupom planeta u Jarcu a razbuktalo se ulaskom Jupitera (širenje) u ovaj znak u januaru ove godine. Onda je nastalo malo zatišje kada se Saturn na kratko premestio u Vodoliju. U drugoj polovini juna Merkur kreće retrogradno i korona ponovo uzima zamah. Sam Merkur je planeta uma, znanja i komunikacije i nema mnogo veze sa zdravljem ali ovoga puta on tranzitira kroz znak Raka, znak zdravlja i kako je retrogadan vraća nas na staro, na ono što smo mislili da smo već prošli. Kada se samim krajem juna i Saturn ponovo vratio u znak Jarca korona je definitivno dobila krila. Rakovi stalno strahuju za svoje zdravlje i skloni su hipohondriji pa je sada strah od korone jači nego što je to bio proletos. Na sreću Merkur je od 12. jula ponovo krenuo direktno pa možemo uskoro očekivati smirivanje situacije. Mada je direktan Merkur se sada jako sporo kreće pa pravi efekat možemo osetiti kada od 20 jula krene punom brzinom. Kada Sunce 23. jula a potom i Merkur 06. avgusta udje u znak Lava osetićemo da nam se vraća i optimizam,  možda i preteran, što bi ponovo moglo dovesti do opušanja a to nikako ne smemo dozvoliti jer virus je još tu a i sve planete u Jarcu su i dalje tu. Avgust bi trebalo da nam donese zatišje od korone i mogli bi da ga iskoristimo da malo predahnemo od svega ali opet oprezno, jer bi to moglo da bude zatišje pred buru. Od jeseni je ponovo moguć problem sa koronom ali i sa drugim sezonskim virusima. Već samim krajem avgusta i početkom septembra moglo bi doći do eskalacije virusa a posebno od druge polovine septembra. Od 14. do 28. oktobra Merkur je retrogradan ovog puta u Škorpiji a Škorpija govori da će problemi biti vrlo ozbiljni i da u tom periodu smrtnost kako od korone ali i od "obi;nog"  gripa može biti povećana. Na sve to Mars je u Ovnu u kvadratu sa planetama u Jarcu i bori se protiv stega i ograničenja što može dovesti do neodgovornog ponašanja koje će ponovo razbuktati epidemiju ili pandemiju. Ali Mars u Ovnu govori i o napetosti, nervozi, impulsivnosti... govori da je posebno mlađim osobama svega dosta i da ponovo kreću da se bune protiv stega čak i ako im to ugrožava zdravlje. Jesen može biti teža i u ekonomskom pogledu. Posledice pandemije će se tek tad osetiti posebno polovinom oktobra): kriza, poskupljenja, nezaposlenost. SZO nam uporno ponavlja da će ovaj virus trajati 2 godine, kao oni to znaju na iskustvima epidemije španske groznice 1918. Nadam se da se njihovi planovi neće ispuniti jer se krajem decembra Saturn i Jupiter sele u Vodoliju. Vodolija je znak novih i revolucionarnih otkrića i naglih obrta. Dogodiće se nešto što će pomoći da se ova pošast obuzda. To se naravno ne može dogoditi odjednom ali recimo da ćemo krajem godine osetiti olakšanje a od proleća 2021. bi mogli konačno lakše da dišemo.

kakva godinajpg 1
A sad malo geografije. BIH, Srbija, Makedonija su u znaku Jarca. Izlaskom Saturn iz Jarca i ulaskom u Vodoliju došlo je do naglog popuštanja discipline a Saturn to ne trpi i kad se ponovo vratio u znak Jarca naplatio nam je svu nesmotrenost i neodgovornost. Hrvatska je u znaku Device i ako budu disciplinovani mogu relativno lako da prodju kroz ovu pandemiju. Slovenci su se pokazali pametni tokom prolećnog perioda i sve je prošlo bez većih problema. Ipak ova jesen bi mogla biti teška i za Sloveniju jer ona je u znaku Vage i u kvadratu sa planetama u Jarcu. Uz to je i Mars u znaku Ovna tako da bi i u u Sloveniji tokom jeseni moglo doći do povećanja broja obolelih ali i problema na ekonskom planu. Što se tiče sveta,  Amerika je u znaku Raka i nije čudo što ne može da se izbori sa koronom. Kina je takođe u znaku Vage pa bi neki novi Vuhan mogao da se pojavi tokom jeseni. U znaku Vage je i Austrija. Sve su to zemlje koje bi tokom jeseni i do kraja godine mogle da imaju problema sa virusima ali i sa razninim drugim problemima. Nemačka je u znaku Ovna a Mars u ovom znaku može da poveća osećaj moći i ratobornosti koji bi tokom jeseni posebno kad Mars krene retrogradno mogao da se pokaže kao poguban.
Ova godina je donela nekoliko veoma važnih astroloških fenomena koje ne možemo da stavimo sve u jedan tekst. Tu je i konjukcija Jupitera i Saturna koja zaslužuje posebnu pažnju a o tome ćemo drugom prilikom. Sve ovo govori da je ova prestupna godina veoma bitna i da nas očekuju značajne promene u svetu koji poznajemo u narendim godinama. Da će se krupne promene odigrati govori i još jedan fenomen koji se ovih dana dešava. Naime ovog proleća je ottkrivena kometa koja je već sada vidljiva a najsjanija će biti 23. jula pred zoru. Ta kometa ima jako izduženu putanju i da bi napravila pun krug potrebno joj je oko 5800 godina. Što znači da su je videli naši davni preci pre oko 6000 godina i videće je neki naši buduću potomci za isto toliko godina. Narod veruje da komete predskazuju neke važne događaje. S obzirom da se ova kometa pojavljuje svakih 5800 godina moglo bi da značu da nas očekuju burna i zanimljiva dešavanja u budućnosti.

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh