Ohrid

Ohrid
Da li ste znali da se Ohrid spominje još u III veku pre nove ere? Ovo mesto je od IX veka postalo središte širenja Hrišćanstva medju Slovenima za šta su ponajviše zaslužni Sv. Naum i Sv. Kliment, učenici Ćirila i Metodija.

Ohrid 3
Ohrid ima 365 hramova, za svaki dan u godini po jedan, a najpoznatiji su crkva Svete Sofije, Svetog Jovana Bogoslova i manastir Sveti Naum.

Ohrid 2
Ohrid okružuje nacionalni park Galičica i veći deo ovog dela Makedonije i njegovih znamenitosti je pod zaštitom UNESKO-a, kao na primer čuveni Biljanini izvori koji se takodje spominju i u narodnoj pesmi ,,Biljana platno beleše’’ i Samuilova tvrđava.
Zanimljivo je da su na ruševinama ove tvrđave pronađeni mnogi vredni predmeti koji pripadaju antičkomakedonskoj civilizaciji u čije doba ( III vek p.n.e. ) je na ovom mestu živeo grad Lihnidos. Neki od tih predmeta su i 4 zlatne maske od kojih se danas 2 čuvaju u Sofiji, a 2 u Narodnom muzeju u Beogradu.

Ohrid 1
Stari deo grada odiše misterioznošću, a to je verovatno zbog toga što na svakom ćošku možete naići na prodavnicu čuvenih ohridskih bisere, a zapravo samo 2 porodice znaju tajnu pravog majstorskog pravljenja ovog blaga koje jezero skriva.
I ako novi deo grada najviše krase razne prodavnice i butici, njegova duša je zapravo stara više od 900 godine zahvaljujući ogromnom stablu javora u samom centru!

Ohrid 4
Sve više i više starnaca bira Ohrid za svoju letnju destinaciju i to sa razlogom. Ovo jezero izuzetno podseća na more zbog svoje čiste, plave i tople vode, ogromne površine, peščanih plaža, ali i dubine koja dostiže i do 220m!
Ohrid je mesto koje morate posetiti ove godine, jer pored božanstvene prirode i prelepih znamenitosti, odlikuju ga i veoma niske cene.

Marija Radisavljević
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh