Ikein muzej

Ikein muzej
Muzej se nalazi u Älmhultu, Švedska, gdje je otvorena njihova prva robna kuća namještaja i pokućstva (1958) i nalazi se u okviru njihove firme, gdje se nalazi i Ikein hotel.. Osnivač Ikee je švedski poduzetnik Feodor Ingvar Kamprad, (1926-2018), koji je pokrenuo biznis sa nameštajem, Ikeu 1943.
Ikea je dobila ime po njegovim inicijalima i adresi.

Ikein muzej 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

On vuče njemačke korijene po ocu koji se doselio 1896- te iz Njemačke a majka mu je bila Švedjanka čiji je otac imao veliku prodavnicu mješovite robe u Älmhultu. Imao je dva braka i četvero djece. Njegova prva žena je već imala brak iza sebe i jednu devojčicu koju je on usvojio i to je njegovo prvo djete.

Ikein muzej 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Švedjani mi pričaju da je bio jako dobar za svoje zaposlene, za komšije, sunarodnike... da je radio sve da olakša i unapredi život u mestu gde je živeo ali i gde su mu bili nastanjeni roditelji, jer je to bilo jedno malo mestašce i do tada ne mnogo razvijeno. Mada je bio peti čovjek na svijetu po procenjenom bogatstvu, kažu da ga isto nije "zavelo". Vozio je svog starog Volva i nije hteo da ga menja, avionom je leteo ekonomskom klasom a ponekad je čak koristio i gradski prevoz....

Ikein muzej 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kažu Švedjani da je cenio svakog svog radnika i da nije bio rad da deli otkaze. Nakon njegove smrti jedan broj radnika je dobio otkaze i u većini Ikeinih prodajnih centara radno vreme je skraceno sa 20:00, na 19:00h.

Ikein muzej 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslije smrti svoje žene, 2011, 950 miliona kruna daje za istraživanje i školovanje u oblasti Smålanda i za potrebe Linne univerziteta koji se nalazi u Växjö. Cilj ovih istraživanja je izmedju ostalog da se poboljša zivotni kvalitet penzionera, istraživanje i unapredjenje arhitekture, uredjenja i dizajna, za razvoj preduzetništva na selu i za bolji okoliš kao i istraživanja i usavršavanja i školovanje u okviru medicine. 2012 poklanja 75 miliona kruna jednom staračkom domu u Švajcarskoj na području gdje je proveo nekoliko godina svoga života. Želio je da se smanji jaz medju generacijama, pa je smatrao da starački dom treba da bude izgradjen pored škole.

Ikein muzej 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U njegovoj skoro savršenoj biografiji ipak postoji jedna mrlja. 1942.je postao aktivan član u novom švedskom fašističkom pokretu gde je ostao sve do 1950. ali je to otkriveno tek 1994. On je svoj angažman u toj stranci pokušao objasniti svojim korijenima i kontaktom sa babom po ocu koja je bila njemica i njegovim konzervativnim nacionalnim i antiboljševički nastrojenim ocem, te da je on nameru te partije pogrešno razumeo. 

Umro je 2018. u 92 godini života.

Srdjana Paprika
Švedska

 

...

 

 

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh