Krstarenje Drinom

krstarenje drinom3
Ukoliko želite da doživite nešto lepo i nesvakidašnje otisnite se ovog leta na krstarenje našim rekama i jezerima. Za početak preporučujemo krstarenje rekom Drinom. Ovo krstarenje organizuje turistička organizacija „Taratours“ Bajina Bašta koja stvarno zaslužuje sve pohvale za svoj trud. Brod je udoban, osoblje ljubazno, na brodu se služi, kafa kao i alkoholna i bezalkoholna pića. Putovanje je organizovano u pratnji vodiča pa pored uživanja u nestvarnim lepotama reke Drine možete čuti i mnogo toga zanimljivog o prirodi, geografiji i istoriji ovog kraja.
Brod polazi sa pristaništa na jezeru Perućac. Ovo je veštačko jezero nastalo izgradnjom hidroelektrane Bajina Bašta. Krstarenje se odvija kroz kanjon reke Drine koji je jedan od najdubljih kanjona u svetu i na pojedinim mestima dostiže dubinu, ili visinu do 1000.metara. Kanjon se proteže od Perućca do Višegrada (54km).

krstarenje drinom
Reka Drina nastaje spajanjem Pive i Tare u Šćepan polju. U narodu je poznata kao Zelenika zbog svoje smaragdno zelene boje.

krstarenje drinom2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lepotu ove reke i njenog kanjona je nemoguće dočarati rečima to treba videti i doživeti.

krstarenje drinom6
krstarenje drinom5
Posle oko tri i po sata plovidbe stiže se do Višegrada, grada poznatog po čuvenom starom mostu iz 1571.god, zadužbini Mehmed-paše Sokolovića koga je Ivo Andrić opisao u svom romanu „Na Drini ćuprija“ za koji je dobio i Nobelovu nagradu 1961.god.

krstarenje drinom 7
Višegrad danas poseduje još jednu turističku atrakciju a to je Andrić grad izgrađen po ideji našeg čuvenog reditelja Emira Kusturice. Andrić grad pokušava da oslika prošlost ovog kraja i ovog grada. On je mešavina stilova koji su se ovde smenjivali od vizantijskog, preko otomanskog do savremenog doba.

krstarenje drinom7
U Andrić gradu obavezno probajte čuvene bosanske ćevape, one „ u pola s lukom“ i naravno urmašice i druge slatke đakonije kojih je ovde na pretek.

krstrenje drinom4
I na kraju ono što je uvek važno a posebno u našim uslovima je cena aranžmana. Celodnevno krstarenje kanjonom reke Drine od Perućca do Višegrada i nazad u pratnji vodiča koštalo je leta 2017. god samo 2200 din.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh