Sirogojno

Sirogojno6
Zlatiborsko selo Sirogojno poznato je ne samo po svojim prirodnim lepotama već i zbog muzeja na otvoremenom kao i zbog svojih vrednih pletilja koje svojim veštim rukama stvaraju prelepe odevne predmete.
Staro selo, muzej na otvorenom osnovan je 1980.godine. Muzejska celina zajedno sa crkvom posvećenom apostolima Petru i Pavlu (sagrađena 1821. godine) proglašena je za kulturno dobro od izuzetnog značaja za republiku Srbiju.

Sirogojno
Muzejsku postavku koja govori o životu ljudi u ovom delu Srbije u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka čine dva kompletna domaćinstva sa stambenim objektima, raznim pomoćnim zgradama za pripremu i skladištenje hrane, oborima za stoku, salašima za žito...

Sirogojno2

Sirogojno3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ovako su nekad izgledale košnice za pčele.

sirogojno4

Ovde se preradjivalo mleko.

Sirogojno5

Sušenje duvana.

Pored toga u muzejskom kompleksu se nalazi i letnja pozornica, prodavnica suvenira, krčma i konaci za smeštaj. 

Sirogojno7

Čuveni džemperi iz Sirogojna su proneli slavu ovog mesta daleko van granica naše zemlje. Sve je počelo daleke 1962.godine kada je organizovana prva izložba rukotvorina pletilja sa Zlatibora. Zahvaljujući Dobrili Smiljanić koja je bila upravnik, kreator i pre svega vizionar jedan amaterski poduhvat prerastao je u ozbiljan izvozni posao. Džemperi iz Sirogojna izvoze se širom sveta. Po Dobrilinim kreacijama se i danas pletu džemperi. U Sirogojnu pored etno muzeja postoji i muzej pletilja.
Toplo vam preporučujemo da posetite ovo lepo selo smešteno na padinama Zlatibora. Uživaćete u predivnim pejzažima ove planine i bar na kratko ćete osetiti duh nekog davno prohujalog vremena.

 

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh