Moji utisci o Milanu

Moji utisci o Milanu
Uvek kad se nađem u nekoj drugoj državi  ili gradu potrudim se da saznam po nešto o mestu u kom boravim. Nisam od onih koji se trude da sve znaju ali ne volim ni da gledam oko sebe a da ne znam šta vidim. Tako sam se potrudila da u nekoliko rečenica i vama kažem ono najvažnije o Milanu.

Milano je grad na severu Italije. Glavni je grad regije Lombardija  i drugi po veličini grad u Italiji. Osnovali su ga Kelti oko 400. godine pre nove ere. Oko 200. godine pre nove ere pao je pod vlast Rimljana. Godine 293. car Dioklecijan ga proglašava prestonicom zapadnog rimskog carstva. Milano je imao burnu istoriju. Smenjivali su se periodi nezavisnosti sa periodima vladavine raznih osvajača od Karla Velikog do Napoleona. Istorijski je najpoznatoji po „Milanskom ediktu“ kojim je car Konstantin 313. godine priznao hrišćanstvo.
Milano je danas moderan industrijski grad. Nama ženama svakako najpoznatiji po modnoj industriji i čuvenoj „Nedelji mode“ u Milanu.
Milano nije najlepši grad Italije ali je lep grad. Dobro je mesto za život pod uslovom da imate dosta para. Kada živite u Srbiji prvo što primetite u evropskim gradovima su čiste i umivene fasade. Kako reče moja drugarica sve zgrade deluju veoma čvrsto i stabilno.

milano 1
Verovatno ćete biti iznenađeni kad kažem da me je u Milanu najviše oduševilo to kako su obeležene saobraćajnice. Kod nas vam je često potreban dobar detektiv da pronađete neku ulicu. U Milanu su putokazi veliki, vidljivi i nalaze se baš tamo gde treba. Možda do ovog otkrovenja ne bi ni došlo da nam kako to obično biva navigacija nije prestala sa radom baš na ulasku u Italiju. Ne samo da imaju putokaze nego su se setili da nazive ulica postave na svim raskrsnicama  tako da ne možete da zalutate. U Srbiji morate duboko da zađete u neku ulicu da bi videli gde se nalazite. Možda to naši gradski oci namerno rade da bi nam podstakli istraživački duh.


Prethodna Sledeća »

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh