Jordan zemlja suprotnosti

Jordan
Kada smo u leto 2015. godine razmišljali o putovanju u Jordan, bili smo u velikoj dilemi da li je pametno da idemo ili ne, zbog vrlo teške situacije u arapskim zemlajma i problema sa terorizmom. Moram da priznam da sam tada o Jordanu znala vrlo malo osim da se u njemu nalazi drevni grad Petra koji sam žarko želela da vidim. Jordan je kraljevina, formiran je nakon prvog svetskog rata i raspada otomanske imperije. Država Jordan je uklještena između Izraela sa jedne i Saudijske Arabije sa druge strane što njen položaj čini vrlo specifičnim. Ovo je tipično pustinjska država ali za razliku od Tunisa koji ima oaze i Egipta kome Nil daruje život u Jordanu uopšte nema vode samo nepregledno more peska. Postoji doduše reka Jordan na samoj granici sa Izraelom ali ona je jako mala kako bi mi rekli rečica i uz to pola pripada Izraelu tako da je Jordan prinuđen da svu potrebnu količinu vode uvozi. Jordan je jedina arapska država u kojoj nema nafte. Reklo bi se da u Jordanu nema ništa i da su oni jako siromašni i nesrećni ali nije tako u ovoj zemlji se veoma lepo živi i standard im je visok. Oni dobro žive zahvaljujući tom svom položaju između dve vatre, Izraela sa jedne i Saudijske Arabije sa druge strane. Da bi Izraelci napali Saudijsku Arabiju morali bi da pređu preko Jordana i obrnuto ali pošto je Jordan stabilna i suverena zemlja to nije baš jednostavno. Zato i jedni i drugi „upumpavaju“ pare u Jordan kako bi on ostao čvrst i stabilan. Narod u ovoj zemlji bukvalno dobija pare samo zbog toga što se nalaze tu gde se nalaze. Šta reći, mi dobijamo samo probleme i nevolje iz istog razloga. Da im ne bi tek tako davali pare na ruke i učinili ih lenjima (kao da može više) jordanska vlada izmišlja razne poslove da oni kao nešto rade i zato primaju platu. Kako bi se nama Srbima ovo dopalo.
Prvi jordanski kralj Husein je bio veoma promućuran vladar kada je spoljna politika u pitanju. Umeo je da isksoristi težak položaj svoje zemlje da b iučvrstio njene pozicije. I zaista danas je Jordan stabilna i sigurna zemlja u koju možete da putujete slobodno rasterećeni straha od islamskog terorizma. Sam kralj Husein je bio američki đak, tamo je završio vojne škole. Imao je četiri žene ali ne odjednom kako bi to očekivali od jednog arapskog državnika. Prva žena je bila iz Palestine kažu previše militantna, druga Engleskinja verovatno hladna, treća, ljubav njegovog života je na žalost, poginula u avionskoj nesreći. Husein je svoj presto prepustio ne najstarijem sinu, kako običaj nalaže već sinu iz braka sa engleskinjom i tako je ojačao svoje veze sa britanskom krunom. Svog naslednika je takođe, poslao u Ameriku da izučava vojne nauke kako bi potvrdio prijatelsjstvo sa Amerikancima. To je urodilo plodom jer se Jordan nalazi na vrhu liste američkih prijatelja. Husein je zaista celog života morao da igra na „oštrici noža“ i to ne samo između Arapa i Izraela sa jedne strane nego i Arapa i zapada sa druge. Mudrom politikom jordanski kraljevi su svojoj zemlji obezbedili mir u ovim nemirnim vremenima.

jordan zemlja suprotnosti4
Ipak i ovako mudar vladar napravio je jednu veliku grešku koja je Jordancima i danas rak rana. Jordan je bio nadomak Crvenog mora ali nije imao izlaz na more, kralj Husein je odlučio da zameni 5000 km kvadratnih pustinje za 18 km morske obale sa Saudijskom Arabijom i tako je dobio luku i letovalište Akabu. Zamenu je izvršio ne proverivši da li u tom delu pustinje ima nafte, što su Saudijci odmah uradili i došli do bogatih naftnih izvora. Jordanci su potom prekopali ostatak svoje zemlje ali nafte nigde više nije bilo osim u tom parčetu koji su trampili sa Saudijcima. Ima još interesantnih priča vezanih za Akabu. Akaba se nalazi na samoj granici sa Izraelom. S druge strane granice nalazi se Ejlat, moderan grad koji podseća na Majami. Zato se mnogi američki filmovi čija se radnja odigrava u Majamiju zapravo snimaju u Ejlatu. Nekada je Ejlat bio deo Akabe koji su Izraelci prisvojili posle izraelsko – arapskog rata. Shvativši da će zbog rata sa Egiptom ostati bez izlaza na Crveno more izraelci su odsekli deo Akabe i pripojili svojoj teritoriji. Slično je bilo i sa Jerusalimom. Jedno vreme je Jerusalim bio podeljen grad na deo koji pripada Izraelu a deo je bio pod Jordanom ali su Izraelci takođe nasilno pripojili i taj deo Jerusalima svojoj teritoriji. Mada je danas Jordan jedna od dve arapske zemlje koja ima dobre odnose sa Izraelom u prošlosti je dosta postradao od njega.
U ovoj zemlji se živi tako što se balansira između tradicionalnog i modernog. Jordanski kralj pokušava da modernizuje zemlju ali i da ne dođe u sukob sa čuvarima tradicije. Žene ovde imaju veća prava nego u mnogim arapskim zemljama i ima ih dosta u javnom i političkom životu. Zakonom je dozvoljeno da se oblače kako žele. Mogu da nose burke iIi marame ali ne moraju. U glavnom gradu Amanu uglavnom prevladava moderniji način života. Mladi sede po kafićima i oblače se slično kao na zapadu u Akabi koja je ruralnija više je zastupljeno tradicionalno ponašanje i žene uglavnom nose marame. Nije im pokriveno lice ali pokrivaju kosu maramom. Jordanci imaju pravo na više žena ali su brakovi većinom monogamni. Više žena, zahteva više novca jer svakoj moraju da obezbede iste uslove zato se većina stanovnika Jordana odlučuje za jednu ženu, pa čak i njihov kralj.
Jordan je zemlja koju svakako treba posetiti jer u njoj zaista ima šta da se vidi. Tu je pre svega Petra, izgubljeni grad iz filmova o Indijani Džonsu zatim Betanija gde je rođen Jovan krstitelj i reka Jordan u kojoj je on krstio Isusa Hrista. Tu je jedinstveno Mrtvo more ali i neobična crvena pustinja Vadi Ram.

Jordan 2

Nekoliko rečenica zaslužuju i Jordanski kraljevi jer ova zemlja je ovakva baš zahvaljujući njima. Kralj Husein i njegov sin Abdulah su veoma zanimljive ličnosti, obrazovani i svestrani. Husein je obožavao žene i avione. Kažu da je bio dobar pilot. Na samit nesvrstanih u Beogradu došao je privatnim avionom kojim je sam upravljao, što je izazvalo priličnu pometnju na beogradskom aerodromu.  Za Abdulaha se može reći da je adrenalinski zavisnik. Obožava motore, ronjenje, padobranstvo. Često je znao da se iskrade čuvarima da bi uživao sam u vožnji motora. Njegove vratolomije su postale toliko opasne da je na kraju vlada iz straha da se kralju nešto ne dogodi donela odluku kojom mu je zabranila skakanje padobranom.  Abdulah je veliki je zaljubljenik serije „ Zvezdane staze“. Platio je silan novac (pretpostavljam narodni) da bi se na kratko pojavio u svojoj omiljenoj seriji. I Husein i njegov sin Abdulah često su se prerušavali i obilazili razne državne institucije u želji da se lično uvere kako rade.  Priča se da je Abdulah vozio taksi prerušen kako bi mogao da razgovara sa narodom i sazna njegove muke i mišljenje. Ovo mi je stvarno bilo neverovatno jer sam navikla na političare koji ne mare mnogo za mišljenje naroda osim pred izbore. Takođe su i jedan i drugi uradili mnogo u borbi protiv korupcije.  

U Jordanu smo proveli deset dana što je malo da bi mogli da upoznamo bolje ovaj narod i njegove običaje ipak i za tako kratko vreme stekli smo utisak da su Jordanci topli, srdačni i prijatni ljudi. 

Nastaviće se

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh