Zašto (ne) volim Solun

Solun
Rođena sam u Solunu. Ili, nekad, želim da mislim da jesam. Zapravo, uverena sam da jesam; ako ne sad, onda tad. Thessaloniki ili Solun, grad kojeg sigurno (ne) volim, a reći ću vam i zašto.
Mnogi vole Grčku; čujem kako govore o njoj svakodnevno, ali niko ne kaže zašto je, na primer, ne voli. Evo, ja ću reći zašto (ne) volim Solun. Često mu se vraćam; to je tačno i to samo zato što se svi uvek vraćamo onima koje (ne) volimo. Zbog čega, ostaviću vama da mislite o tome. (Ne) volim, eto, kada upekne ono veličanstveno Sunce, pa te šibne vetar dok na doku moćnog Egeja prebiraš po uspomenama ovog ili onog života, po nekadašnjim poznanicima i prijateljima, o ljubavi, dalekoj i nestvarnoj, o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ne volim to jer teško je. (Ne) volim Solun jer su ljudi i previše topli za moj ukus. Ko još voli kada u razgovoru sa nekom γιαγιά (bakom) ta ista se razmaše, onako po grčki, pa te zagrli, poljubi i ponudi se da ti spremi nešto lepo za jelo. Mnogi će se složiti sa mnom da je ovo preterano, zar ne?

Solun 1

Evo još; (ne) volim ovaj grad jer se svako parkira gde hoće. Da li to smeta onima koji su na parkingu ostali zaglavljeni ili ne, nema veze. Složićete se da uopšte nije zanimljivo kada se Grci posvađaju oko automobila pa krenu na onom njihovom presimpatičnom grčkom da psuju jedni drugima sve po spisku. To, ne daj Bože nikome! Jeste da se, ipak, na kraju, kada se vrela krv smiri, toplo ispozdravljaju jedni sa drugima, ali to stvarno nije u redu! Nije u redu kada gde god pitaš nekoga za smernice taj ti uvek srdačno odgovori, kao da se znate čitav život, a tek nije u redu, kad mladi Grk u autobusu se ponudi da ti plati kartu za prevoz jer vidi da si strankinja i da nemaš sitno. I onda, kako da se ne zaljubiš! Zaljubljivanje je teško i (ne) volim, zato (ne) volim Grke i Grčku. Jao, pa onaj giros; što me nervira giros. Giropita ubija; ozbiljno vam kažem. Jednom sam se ugojila tri kilograma za samo deset dana jer sam, je li, jela giros. Ne znam ni šta mi bi tad... ni gde mi je bila glava.
Ipak, da se više ne bih uzbuđivala dok pišem o tome zašto (ne) volim Solun i rado mu se vraćam, staću ovde, a ako se setim još razloga ja ću pisati.
Ja tako (ne) volim Solun i... tačka.

(Ne) volim Solun.
 Sassenach

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh