Priručnik za Kinu-drugi deo

prirucnik za kinu drugi deo1
Ovo je nastavak priče o putovanju u Kinu (Šangaj), jula ove godine. Nastavak o zemlji o kojoj se, moguće, malo zna i za koju vezujemo mnoge predrasude. Pored toga da je Kina zemlja u kojoj je tehnologija veoma uznapredovala, ona ima da svetu pokaže i svoju drugu, po meni lepšu, stranu.
Naime, moj boravak u Šangaju nisu obeležila samo proputovanja po delovima u kojima je veliki promet ljudi već i putovanje po skrivenim delovima grada koje uključuje druženje sa lokalcima. Jedan od budističkih hramova ostavlja veliki utisak na mene. Ta skrivena i stara građevina okružena blještavilom visokih zgrada novogradnje, uvučena i skoro neprimetna, odiše mirom i harmonijom i poziva na tišinu. Mnogo je turista ipak, što me u nekim trenucima dekoncentriše i remeti mi meditaciju. U sredini čudan oblik „kućice„ u kojoj se pale sveće nakon što se obavi ritual i pomisli se želja. Lepota hrama i Velikog Bude me je toliko zasenila da zaboravljam da pomislim želju. Stepenice svuda oko nas, monasi koje ne razumem, svojim sunarodnicima verovatno pričaju legende o zmajevima i nastanku sveta. Tako bih rado razgovarala sa njima. Oltar ispred Bude ogroman, šaren, prepun svežeg voća. Spokoj, to je reč koja opisuje moje stanje duha u hramu, donekle osećaj povratka kući.

prirucnik za kinu drugi deo
Vodeni grad, sledeća destinacija sa moje liste želja na koju krećemo Baiyao i ja. Baiyao zaboravlja telefon kod kuće, a pošto nemamo čime taksi da pozovemo pristajemo na ponudu sredovečnog i izmučenog čoveka, da nas za petnaest juana rikšom preveze do Vodenog grada. Vožnja je avantura za sebe. Moram priznati da celim putem razmišljam o čoveku ispred, na cudnovatoj ekološkoj dvokolici, koji mršavim nožicama, znojav, teško gura rikšu. Pitam se kako živi i ima li da se prehrani i da li mu je ovo jedini način zarade. Na mostiću smo, vrućina je velika, sunce silno peče, teško se diše, reka, mostovi i tik do reke, više na samoj reci, kućice, kafići, na kvazi pijaci, u uskim prolazima, pomešani mirisi ribe, raznih začina, slatkiša, specijaliteta, miris ružinog i uskislog pirinčanog vina... Te divne drvene kućice izrezbarene kineskim znakovima, stara kineska gradnja sa krovovima ivica izvijenih naviše po kojima plovi Sunce i plutaju oblaci. Druga strana sveta. Bajka. Istok.
Poslednja destinacija ovog tipa je susedni grad Hangzhou, glavni i najnaseljeniji grad Zhejiang okruga. Zapadno jezero, koje se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih znamenitosti sveta, je najveća atrakticija za mnoge turiste. Na svetu postoji nekoliko jezera koja nose ovo ime, međutim, Zapadno jezero u Hangzhouu je najslavnije, što zbog prelepog krajolika, što zbog njegovih veza sa mnogim učenjacima, nacionalnim herojima, i drugim aspektima kineske kulture. Kako legenda kaže, Fenis i zmaj su se posvađali u pokusaju da iskopaju biser koji je pao na zemlju i tako su stvorili Zapadno jezero. Paviljon na jezeru, Lotus u povetarcu na zakrivljenom dvorištu, Leifeng pagoda, Ribnjak koji odražava mesec, Baochu pagoda, Hram generala Yue, Hram Qian King i ostali neopisivo lepi delovi jezera. Ceo dan boravka na ovakvom mestu, neodoljivo lep pejzaž, ostrva, vožnja brodićem i photo shooting u kineskoj narodnoj nošnji je učinio da zaboravim na to da me više od tri sata prevoza u taksiju, metrou, vozu, ponovo metrou, pa opet taksiju deli od kuće u kojoj sam smeštena.

prirucnik za kinu drugi deo2
Ta Kina, koja mi je pomogla da shvatim da nismo ništa drugo do mrve na ogromnom stolu, do pahulje na planini snega, do mrava u šumi, do jedne kapi kiše u jezeru, do čovečuljka u beskrajnom kosmosu, i taj blagi povetarac pomešan sa vlagom i teškim zracima sunca ostavljaju večiti pečat na mom biću i trag u sećanju kojeg ću ipak, možda u nekom drugom obliku moje duše, nositi stolećima.

Sassenach

 

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh