Lion

Lion
Kada pomislimo na Francusku prva asocijacija verovatno je Pariz, grad svetlosti, ljubavi, mode, istorije… Pretpostavljam da većina turista u koju i ja spadam uglavnom u Francusku odlazi da vidi Pariz i eventualno Azurnu obalu ali ova velika i lepa zemlja ima mnogo više da ponudi.
Lion je treći po veličini grad u Francuskoj posle Pariza i Marseja. Nalazi se na obalama dve reke Saone i Rone. Da nemam rodbinu u ovom gradu ne znam da li bih se odlučila da ga posetim. Avinjon, koji je južnije sam želela da vidim to je ipak papski grad ali Lion ne, igrom slučaja obreh se u ovom gradu i nisam se pokajala.

Lion 3
Ovaj grad je dugo bio prestonica svile a važio je i još uvek važi i za centar gastronomije. Ali pored dobre hrane ovo je grad koji obiluje istorijom u prilog toj činjenici govori i da je 10% njegove površine pod zaštitom UNESCA. Preporučiti nekom šta da vidi u gradu koji je prebogat istorijskim i kulturnim znamenitostima nije lako ali evo nekoliko mesta koja morate da posetite.

Lion 6

Trg Belkur, centralni trg u Lionu prostire se na 6 ha i četvrti je po veličini trg u Francuskoj. Trg je mesto okuljanja stanovnika Liona ali i turista. Na trgu se nalazi spomenik Luju XIV ali i spomenik Antoanu de Sent Egziperiju koji je rodjen u ovom gradu i njegovom Malom Princu. Sa glavnog trga vidi se bazilika posvećena Devici Mariji u znak zahvalnosti što ih je spasla od kolere. Bazilika je podignuta u XIX veku i ne može se pohvaliti velikom starošću ali lepotom svakako može.

Lion 1

Brdo na kom se nalazi bazilika zovu Brdo koje se moli jer se na njemu nalazi još nekoliko manjih i većih hramova. Pored ovog brda i Brdo Riđeg krsta je značajno za Lion zbog proizvodnje svile koja se baš tu odvijala.

LIon 4

Glavni gradski trg osim svojom veličinom na mene nije ostavio poseban utisak ali zato trg Tero jeste. Ovo je mnogo manji ali po mom mišljenju lepši trg. Na njemu se nalazi gradska Skupština, prelepa fontana i muzej lepih umetnosti. Ovaj muzej je smešten u palati Svetog Petra. U njemu možete videti platna Monea, Sezana, Gogena, Van Goga i drugih. Tu je i institut posvećen braći Limijer, pronalazačima i autorima prvog filma.
Meni lično najviše se dopala stara renesansna četvrt Liona. Ova četvrt odiše dahom nekog prošlog vremena  i romantikom. U ovoj četvrti možete videti dobro očuvanu katedralu iz 12 veka.
Preskil je srce modernog Liona i nalazi se između Saone i Rone. Tu na ušću ove dve reke nalazi se i prirodnjački i antropološki muzej otvoren 2014. godine. Ovaj muzej je veoma interesantan zbog svoje arhitekture ali i bogate postavke.

Lion5

Lion je mnogo manji od Pariza i svakako se sa njim ne može porediti ni veličinom ni lepotom ali ovaj grad ima mnogo toga da ponudi od istorije, kulture, gastronomije i dobrog provoda. To što se nalazi na ušću Saone u Ronu daje mu poseban šarm. Ovo je grad idealan za sve prave zaljubljenike u putovanja jer još nije postao meta masovnog turizma. Ukoliko ste to vi, Lion je grad za vas.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh