Meteorska kiša

meteorska kisa
Svake godine sredinom avgusta možemo da posmatramo zanimljivu astronomsku pojavu kišu meteora zvanih Perseide. Ovi meteori su dobili naziv Perseide po sazvežđu Perseide iz koga dolaze. Ovaj spektakl je počeo 14.jula i trajaće sve do 24.avgusta ove godine a svoj vrhunac dostiže u noći između 12. i 13. avgusta. Prema podacima NASE najveći broj meteora biće u ponedeljak jutro oko 4 h. kada ih može biti od 50 do 100. u toku jednog sata. Ukoliko ih budete posmatrali oko 22 h. biće ih dosta manje ali će biti sjajniji i imaće duže repove.
S obzirom da je večeras u vreme ove meteorske kiše faza mladog meseca a za vreme ove faze se Mesec ne vidi, na nebu neće biti previše svetla koje bi ometalo posmatranje roja meteora.
Ovi meteori se mogu pojaviti bilo gde na nebu pa ne postoji pravi savet u kom pravcu treba gledati. Jednostavno, nađite neko lepo i udobno mesto sa koga možete videti veliki deo neba i uživajte u ovoj izuzetnoj pojavi. Uživanje je uvek lepše u društvu ili sa voljenom osobom pa se sve može pretvoriti u romantično veče i noć.
Prema narodnom verovanju možete da pomislite neku želju, ko zna možda se i ispuni.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh