Savasana

savasana 1Savasana je vežba joge koju lako može da primeni svako od nas čak i oni koji nikada nisu vežbali jogu niti će to ikada činiti. Ova vežba vam može pomoći da obratite pažnju na svoje telo jer ona svest usmerava ka telu ali vam isto tako može pomoći da se opustite jer smiruje i um.  Volela bih da vidim osobu koja danas nije  pod manjim ili većim stresom, povremeno ili stalno. Mnogo sedenja za računarom stvara ukočenost u kičmi i posebno vratnom delu kičme. Ali napetost tela i mišića je takođe  proizvod stresa i mentalne i emocionalne napetosti. Naše telo sve registruje i sve pamti. Sve traume koje ste preživeli ostaju zabeležene u nekom delu vašeg tela. Dubokim opuštanjem pomažete svom telu da se oslobađa od nagomilanih napetosti.  Savasana nudi dobro opuštanje a posle dobrog opuštanja sledi i miran i dubok san. Zato je ovo vežba koju možete raditi pred spavanje.
Napetost u svetu je samo rezlultat nagomilanih individualnih napetosti. Kada bi ljudi pojedinačno više naučili da se opuštaju i tenzija u svetu bi polako popuštala.

Kako se izvodi savasana?
Lezite na leđa. Ispružite noge i neka razmak između nogu bude oko 50-tak santimetara. Ruke malo odmaknute od tela. Važno je da vam bude udobno i da vam ništa ne smeta tokom vežbanja. Isključite televizor i mobilni telefon. Onda počnite da usmeravate pažnju na svoje telo. Poćnite od stopala i krećite se prema glavi. Posle stopala obratite pažnju na listove, kolena, butine, donji deo stoimaka, solarni pleksus, gornji deo grudnog koša, kičmu, od korena kičme do vrata. Potom pažnju usmerite na šake, podlaktice, nadlaktice a zatim grlo, potiljak, vilice, oči, teme. Na svakom delu tela zadržite se oko pola minuta. Pređite tako nekoliko puta svoje telo. Za sve to vreme dišite normalno. Kada telo počne da se opušta možete osetite težinu u mišićima koja je posledica dobrog opuštanja. Ova vežba vam neće oduzeti mnogo vremena  ali će vam doneti mnogo koristi. Vaše telo će se opustiti a samim tim će i mentalna napetost popustiti.  Vaše telo valjda zaslužuje bar toliko malo pažnje.
Dok vežbate savasanu možete osetiti problem u nekom delu tela. Možda bol ili trnjenje. Možda će vam proći neka misao kroz glavu vezano za vaše zdravlje. To znači da ste počeli da slušate svoje telo. Zastanite na tom delu tela. Skoncentrišite svu svoju pažnju  na njega. Pokušajte da čujete šta vam poručuje.  Uputite tom delu tela poruke ljubavi. Vaša pažnja i ljubav za sopstveno telo su  najbolji su lek.

savasana

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh