Šumska medicina

sumska medicina1
Znate li šta je šumska medicina i kako ona deluje na nas?

Savremeni svet pati od nedostatka prirode a za tu tvrdnju postoje i naučni dokazi. Prvo su tom temom počeli da se bave Japanci još davne 1981. godine. Od tada je napisano mnogo naučnih radova iz ove oblasti koji su potvrdili blagorodan uticaj prirode i šuma na fizičko ali i mentalno zdravlje čoveka. Dokazano je da boravak u šumi sprečava nastanak raka a utiče i na smanjivanje broja malignih ćelija kod obolelih osoba. Smatra se da boravak u šumi deluje povoljno i na depresiju koja uzima sve više maha u civilizovanom društvu. Japanski naučnici ali i vlada preporučuju svojim građanima da umesto u teretane idu u šume.

Iz Japana se proučavanje uticaja šuma na naše zdravlje prenelo u Ameriku i stvorena je šumska medicina. Od 2000.godine na Harvardu postoji letnja škola šumske medicine. Poslednjih godina je ovaj trend postao veoma popularan i u Evropi.

sumska medicina2
Znam, većina vas će reći kako da pored silnih obaveza još nađem vremena za odlazak u šumu? Utvrđeno je da je minumum vremena koji je potrebno da provedemo u šumi da bi osetili pozitivno dejstvo na zdravelje, 2h mesečno ili po pola sata nedeljno. Toliko vremena svako od nas ima. Potrebna je samo dobra volja i bolja organizcija. Planirajte u svom rokovniku odlazak u šumu dok vam to ne postane navika a posle bez toga nećete moći. U velikim gradovima možete otići u park i sesti na klupu ispod nekog starog drveta i uživati pola sata u miru i tišini i naravno bez mobilnog telefona. Na obodu gotovo svih manjih gradova nalaze se šume do kojih je moguće lako i brzo stići. Kao što vidite može se, sve ostalo je loš izgovor.
Baš danas dok sam ovo pisala pročitala sam tekst da je univerzitet u Kaliforniji u svojim istraživanjima utvrdio da gledanje dokumentarnih filmova o prirodi smanjeje stres i anksioznost i povećava osećaj sreće. Ako na nas samo gledanje filmova o prirodi tako deluje, lako je pretpostaviti koliko je tek značajan boravak u prirodi.

Milena Marjanović
astrolog, hipnoterapeut i life coach

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh