Pevanje – lek protiv depresije

pevanje
Da li postoji neko ko ne voli muziku? Ukusi su različiti, ljudi vole različite žanrove ali da neko ne voli muziku to zaista nisam čula. Ukoliko takve osobe i postoje verovatno su veoma retke.

Već odavno naučnici istražuju uticaj muzike na ljudsko zdravlje, ono što mi osećamo intuitivno oni sada potrekpljuju činjenicama. Iz svega ovog proistekla je i muzikoterapija koja nam pomože da očuvamo i fizičko i mentalno zdravlje.

Posebno je značajan uticaj muzike na razvoj dečjeg mozga.

Naučnici su došli do zaključka da deca koja se bave muzikom imaju bolje pamćenje i bolju koncentraciju. Ples utiče na dobru koordinaciju pokreta a sve skupa deluje na samopouzdanje i bolju komunkaciju sa ljudima.

Ovde ćemo malo više da pričamo o pevanju i njegovom uticaju na naše zdravlje.

Dok pevamo u našem organizmu se luče hormoni sreće dopamin i oksitocin.

Zbog toga se osećamo dobro dok pevamo ali i mnogo posle toga. Ovo je verovatno razlog što mi ovde na Balkanu volimo kafanu i muziku. Možda bi mogli kafanu da proglasimo i za zdravstvenu ustanovu ili centar za rehabilitaciju. Malo šale ali muzika nas zaista čini srećnima. Dok pevamo kroz naše telo se šire vibracije koje izaziva naš glas i te vibracije su pozitivne i lekovite. Pevanje umiruje i rad srca. Naučnici savetuju pevajte što više i što češće. Baš zbog tih vibracija koje se prenose sa osobe na osobu oni savetuju da pevate u društvu sa drugim ljudima, u grupi ili horu. Tako se umnožava i pozitivno raspoloženje i pozitivne vibracije.

Nemojte da se opterećujete da li umete da pevate i kako to sve zvuči, samo pevajte. Dobro pevanje je važno samo ukoliko želite da postanete profesionalni pevač. Dok čekate društvo pevajte sami kad god možete i kad god poželite.

Znam mnogi će reći:”Kome je sad do pevanja u ovoj situaciji?” Naprotiv, baš sad treba da pevamo, da se smejemo i da se radujemo životu, da bi pobedio život a ne bolest i smrt. Sile mraka oteraćemo samo svetlom u nama i oko nas. Jedan od puteva ka tom svetlu je i muzika.   

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh