Diskalkulija

diskalkulija
Diskalkulija je delimičan poremećaj u procesu usvajanja matematike, koji se može pojavljivati u svim ili samo određenim matematičkim područjima. Dete pri tome napreduje u usvajanju matematike, ali mnogo sporije od svojih vršnjaka i neadekvatno svom mentalnom uzrastu.
U procesu učenja matematike sva deca čine više ili manje grešaka. Ona kojoj je matematika težak predmet, uče sporije i čine više grešaka. Deca s diskalkulijom razlikuju se po tome što imaju mnogo neuobičajenih, specifičnih grešaka.
Najčešće su to sledeće greške:
-Dete zamenjuje jedan broj nekim drugim. Takve zamene nemaju nikakve veze s teškoćama u razumevanju pojma broja. Greške zamene se događaju kako u čitanju i pisanju brojeva, tako i pri upotrebi kalkulatora. Kada računa s pomoću kalkulatora, detetov prst jednostavno pritiska pogrešnu tipku.

-Dete ponavlja isti broj ili radnju više puta, i nije u stanju da pređe na sledeći korak ni u pisanju ni u računanju. Na primer, ako je u prvom zadatku na stranici bio znak "+", dete sabira u svim ostalim zadacima do kraja stranice bez obzira na to što se znak odavno promenio.

-Dete kao u ogledalu okreće znake, ceo izraz piše kao u ogledalu (od nazad ka napred).

-Dete daje ispravan odgovor, ali mu je potrebno mnogo više vremena nego što je uobičajeno za njegov uzrast. Na primer, za odgovor 1 + 9 = 10 treba mu više od 3 sekunde.

-Dete pogrešno prepoznaje računske simbole i relativan položaj znakova, i zbog toga obavlja pogrešnu operaciju ili neispravno prepoznaje broj. Na primer, "+" prepoznaje kao "-", pa umesto sabiranja oduzima.

-Dete izostavlja, "preskače" jedan od obveznih koraka u rešavanju zadatka.

-Dete može imati teškoće s pamćenjem vlastitog broja telefona. Zna da se dogodi da ne prepozna telefonski broj ako je izgovoren ili zapisan na drukčiji način.

diskalkulija2

Teškoće koje prate diskalkuliju mogu se prikladnom terapijom i podrškom okoline znatno ublažiti. Presudno je da se razume da je detetu koje ima diskalkuliju potrebna pomoć. Mali broj takve dece uspe sam da svlada školu u skladu sa svojim stvarnim intelektualnim mogućnostima. Bez pomoći, većina njih se puno lošije i kraće školuje nego što bi mogli kad bi im se pružila pomoć u savladavanju teškoća. Osim toga, dete će steći lošu sliku o sebi (jer ne može nešto što svi drugi mogu), a često i o okolini i školi  (jer svi na njega viču ili misle da je glupo i lenjo). Ono koje je prepušteno samom sebi i neprijateljskoj okolini na kraju i samo o sebi stvori lošu sliku. Ako mu ne pomognemo, izlažemo ga opasnosti da, kad odraste, postane neurotična i nesrećna osoba, ovisnik ili nepoželjnog i asocijalnog ponašanja.
Kada se posumnja na diskalkuliju, treba se što pre javiti stručnjaku. To znači da primarno treba potražiti defektologa, a ako nema defektologa, obratite se psihologu, školskom pedagogu, pedijatru, koji će dete uputiti na ispitivanje i što pre mu pružiti adekvatnu pomoć.

Vesna Marković Čeganjac,
Dipl.defektolog

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh