Američki doručak

americki dorucak
Ja sam osoba kojoj ujutro najviše prija kafa, nisam od onih, na žalost, kojima je doručak važan i obavezan obrok ali američki doručak volim… Od svih njihovih obroka-ovaj mi je najdraži…
Iako obožavam naša peciva, kifle, omlete i ostale jutarnje djakonije povremeno uživam i u njihovom doručku.
Naša kuhunja je mnogo kompleksnija od američke (njima nikako nije jasno da za pravljenje pojedinih torti treba i do 3 sata), kad pitaju za neki recept koji im se dopada i kad krenem da im objašnjavam, većina kaže- to zvuči kao mnogo posla i odustaju. Kod njih je princip-što jednostavnije- to bolje.
Da se vratimo doručku-može to biti i banana sa ovsenim pahuljicama, moze parče “doručak pice“ (testo pice sa jajima i slaninom), bilo šta-ali se ne propušta. Većina porodica ne napušta kuću bez doručka-nekad su to samo ovsene pahuljice i mleko ali imali su doručak. Sada i ja, vikendom naročito, pripremim jela koja nisu tipična za doručak kod nas a ovde su obavezni delovi bogatog, porodičnog jutarnjeg obroka…
Jedno od tih jela je biskvit i sos, u slobodnom prevodu…Biskvit je neka vrsta pogačice od rastresitog, suvljeg testa koje se rasipa pomalo, ali zato ide odlično sa sosom… Osnova za sos je kao bešamel sa dosta začina pri čemu mu biber daje specifičan ukus. Može da se služi samo biskvit i sos ali uglavnom se jede sa dodatkom ili mlevenog mesa ili sitnih parčića piletine..Preukusno je i prejednostavno za pripremu-biskviti se kupe gotovi, mix za sos-dorucak gotov za 10 minuta…
Wafles, izgledaju kao naš “bakin kolač”,ali se mnogo brže pripremaju, vazdušaste su i mekane. Serviraju se sa javorovim sirupom (kao redji med specifičnog ukusa), to jedno bez drugog ne ide, ali je još ukusnije ako tome dodate jagode, borovnice i ukrasite šlagom. Znam šta mislite i za moj pojam je ovo kao desert, ali verujte, divan, topao i sladak način da se počne dan. Ista smeša samo malo gušća koristi se za pravljenje palačinki.
Jaja i slanina-neprevazidjeni su i ovde, samo što ovde slaninu prže samu, kupite je isečenu u dugačke listiće, hrskava je kao čips a dodaje se i u omlete…Njihovi su omleti raznovrsni, sa povrćem, šunkom, sirom, pečurkama…Nekad imam osećaj da njima nijedan obrok nije potpun bez sira-obožavaju ga i sir ćete naći u svakom drugom jelu…Stotine vrsta sireva imaju…Stavljaju ga i u većinu supa, onih gustih.
Omiljeni doručak na poslu, kada uz kafu jedemo zajedno je đevrek, malo deblji nego naš sa raznim krem sirevima. Djevreka ima raznih vrsta, od običnih do onih sa sirom, povrćem, više vrsta žitarica, susamom, ljutom paprikom, borovnicama, cimetom i prženim šećerom… Ovde su retke pekare kao kod nas, više su to odeljenja u većim marketima, ali sveže djevreke i sireve možete naći u restoranima/pekarama gde služe uglavnom doručak i ručak, tu se mogu kupiti i razna druga peciva, slatka i slana, svež hleb-a služe i dobre salate, supe i sendviče.
Malo smo promenili tok pričanja, ja želim da vam što bliže dočaram način života ovde. U Novembru je Dan Zahvalnosti-meni omiljeni američki praznik (jedini koji sam prisvojila)-jer ima divnu poruku i motiv, o tome ću u sledećoj priči. Do tada vas pozdravljam, a ako vas zanima nešto specifično vezano za život u Americi-biće mi zadovoljstvo da istražim i napišem za vas!

Sandra Bošković
USA

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh